English French German Italian Portuguese Russian Spanish
logo

Work to start on new main entrance

Construction begins on a modern new main entrance at Milton Keynes University Hospital from Tuesday 3 January 2017.

The new building will contain additional seating areas, a Costa coffee and convenience store and will provide the ever-increasing number of staff, patients and visitors visiting the hospital with a contemporary and welcoming main route into the hospital building.

The new main entrance will be located opposite the hospital’s multi-storey car park and will be constructed in front of the existing entrances 5 and 6 of the main outpatients building and the entrance to the Speech and Language Therapy (SALT) department.

New design - August resize

This is just one of many exciting projects planned for the next few months to improve facilities for staff, visitors and patients at the hospital.

The development will be completed in two phases to minimise disruption to visitors to the site. Once construction of phase one begins, a panelled fence will be erected by the site contractors to prevent access to the building works.

As a result, access into the hospital will be reduced to ensure the safety of all visitors to the site. During phase one, access to entrances 5 and SALT will be closed. Entrance 6 will be temporarily moved along the physiotherapy corridor to continue to allow some pedestrian access.

During phase one, patients and visitors will be able to use outpatient entrances 1, 2, 3, 4 and 6. Phase two will see the closure of entrances 3 and 4 while a link corridor is constructed between the new main entrance and the main outpatients building to ensure all future access into the hospital is connected and under cover.

Chief Executive Professor Joe Harrison welcomes the development, though acknowledges that there will be challenges to overcome.

“We recognise that these changes will cause some confusion and disruption to visitors entering the hospital site over the next few months. However it is important to realise these challenges are only going to be in the short-term; the outcome of a new main entrance will provide many benefits for staff and patients now and in the future.

“This is an incredibly exciting time for the hospital as we continue to grow and improve our services for the population of Milton Keynes. The new main entrance is the perfect addition for ensuring that all our visitors to the site are welcomed safely and effectively.”

The new building is being built on top of the former outpatients car park but the hospital will not be losing any car parking spaces as a result of this development. The disabled spaces outside of the outpatients building were relocated to the ground and first floors of the multi-storey car park in August 2016 – in anticipation of the development of the new main entrance. A wheelchair park was installed on the ground floor for users requiring this provision with a phone being connected in the new year for visitors who need the support of a porter.

To support with patient drop off and pick up, free car parking has been extended in all MKUH car parks from 15 minutes to 30 minutes so that if assistance is required for patients to get to their intended destination, visitors will not be charged for this. Users will not need to validate their ticket on exit of the car park – the same ticket they are given on arrival will allow them to exit without charge.

John Blakesley, Deputy Chief Executive said, “It is important to remember that parking at Milton Keynes Hospital is significantly better than many other hospitals in the area. While the new main entrance is built, this inevitably will cause some disruption. We are doing are best to mitigate these issues and will be constantly seeking ways to improve parking efficiencies around the site.”

For all the latest news regarding the estate developments to the hospital, including images of the new main entrance, please visit http://bit.ly/MKUHImprovements. If you have any enquiries regarding the development, please email NME.Enquiries@mkuh.nhs.uk

Image 1 - New main entrance internal resize